LoToTo: Veiligstellen met vergrendelen

Uw slot is uw levensverzekering.

Je bent werkzaamheden aan het uitvoeren aan machines met draaiende onderdelen en er is ook blootstelling aan electriciteit mogelijk.  Natuurlijk sluit u alle energiebronnen af en begint aan de klus. 

Uw niets vermoedende collega wilt de machine gebruiken en schakelt het toestel terug aan.  De gevolgen zijn rampzalig.

Lototo voorkomt dergelijke situaties. 

Lock Out - Tag Out - Try Out

Lototo is een procedure dat gebruikt wordt in de industrie bij onderhoud en werkzaamheden aan installaties en machines.  Hierbij worden energiebronnen zoals elektriciteit, hydraulische of pneumatische systemen, bewegende delen, gevaarlijke stoffen enz. uitgeschakeld en met vergrendeling veiliggesteld, zodat tijdens de werkzaamheden ze niet geactiveerd kunnen worden en hierdoor niemand gevaar loopt.

In vele gevallen wordt de schakelaar op "Off" gezet en komt er een slot op de schakelaar, die verhindert dat derden onwetend de machine of installatie opnieuw activeert.  De vergrendeling wordt ook voorzien van een tag (kaartje), met het vermelden van de werkzaamheden en de nodige waarschuwingen.

Goede afspraken maakt goede vrienden

Lototo is meer dan gewoon sloten hangen.  Het moet doordacht zijn en volgens een waterdichte procedure, zodat misverstanden uitgesloten worden.  Meestal gaan er ook de nodige veiligwerkvergunningen aan te paar.  Zeker bij productielijnen en complexe contructies van installaties moet op voorhand goed overleg gepleegd worden en een goede registratie van de vergrendelingen gebeuren. 

Iedereen die deelneemt aan de werkzaamheden moet het gevoel hebben van "mij kan niets gebeuren" en "ik kan hier niemand verrassen".  De lototo-procedure moet een lijst van goede afspraken zijn, waar iedereen zich aan moet houden.  Want bij sommige werkzaamheden kunnen meer energiebronnen vergrendeld worden en kunnen meerdere personen betrokken worden.  Meestal wordt dan gebruik gemaakt van meermanssloten en lockboxen.

CBTra helpt u met LoToTo

Wij bij CBTra hebben ervaring in het opstellen van Lototo proceduren in diverse sectoren.  Wij helpen u om een waterdicht systeem rond vergrendeling op te zetten en kunnen ook uw veiligwerkvergunningen opstellen. 

Ondersteuning nodig?

CBTra geeft ondersteuning bij uw preventiebeleid en ook het opstellen van Lototo-proceduren en veiligwerkvergunningen.

Meer informatie over deze dienst vindt u hier of neem contact met ons op.

Voor ons advies kan u gebruikmaken van de kmo-portefeuille. D.w.z. dat u tot 30% minder betaalt.