Voorkom een lockdown van je bedrijf

De cijfers rond corona, zoals het aantal besmettingen en opnames in het ziekenhuis, gaan in België weer de verkeerde kant uit.  Het is een gegeven dat er niet meer zo nauwkeuring omgegaan wordt met de bestaande maatregelen, niet alleen op straat, maar ook in bedrijven.  Social distancing en handhygiëne zijn op vele plaatsen al verleden tijd.  Wij als bedrijfsleiders moeten alert zijn, en zorgen dat het bedrijf geen corona broeihaard wordt.  De gevolgen van een lockdown zijn te groot om niet streng om te gaan met de maatregelen. Tijd om de continuïteit van het bedrijf te verzekeren.

Tijd om te waken over de maatregelen!

De cijfers rond corona, zoals het aantal besmettingen en opnames in het ziekenhuis, gaan in België weer de verkeerde kant uit.  Het is een gegeven dat er niet meer zo nauwkeuring omgegaan wordt met de bestaande maatregelen, niet alleen op straat, maar ook in bedrijven.  Social distancing en handhygiëne zijn op vele plaatsen al verleden tijd.  Wij als bedrijfsleiders moeten alert zijn, en zorgen dat het bedrijf geen corona broeihaard wordt.  De gevolgen van een lockdown zijn te groot om niet streng om te gaan met de maatregelen. Hoog tijd om de continuïteit van het bedrijf te verzekeren.

CBTra als organisatie gespecialiseerd in veiligheid op de werkvoer wilt met deze wake-up call de belangrijkste maatregelen in een bedrijf heropfrissen:

Social distancing:

 • Signaleer op meerdere plaatsen de 1,5 meter regel. Dit is trouwen de regel die het meeste wordt overtreden, zeker in bedrijven.  Controleer hierop en spreek de mensen aan.
 • Op plaatsen, zoals kantoren, werkposten, gangen en vergaderzalen waar afstand houden een probleem is, kunnen plexischermen geplaatst worden of mondmaskers verplicht worden.
 • Bepaal het maximum van bezetting per lokaal (kantoren, vergaderzalen, refters, kleedkamers, wc’s, …) en werkplaats.
 • Geen handen schudden of andere fysieke contacten bij het begroeten.

Handhygiëne:

 • Signaleer, zeker op de sanitaire plaatsen, het belang van handen wassen.  Handen dienen minimum 40 seconden met handzeep gewassen te worden, meerdere keren per dag.
 • Plaats in alle ruimtes de nodige ontsmettende handgel. Verplicht iedereen de handgel te gebruiken alvorens de ruimte te betreden.
  Belangrijk: er moet voldoende handgel gebruikt worden om een ontsmettingseffect te krijgen.  Zeker niet na het insmeren van de handen, de handgel verwijderen met papier.  Laat de handgel zijn werk doen.

Symptomen = thuis blijven

 • Mensen met de gekende symptomen (griepig, verkouden, hoesten, keelpijn, koorts, smaak -en reukverlies, …  dienen naar een arts te gaan en mogen niet komen werken.  Er moet gewezen worden op de verantwoordelijkheid van iedereen.

Sensibilisering

De grootste reden van de nieuwe golf, is dat er niet meer nauwkeuring wordt omgegaan met maatregelen.  Er is een soort gewenning aan het gevaar en bij de meeste is er een corona moeheid.  Daarom is het belangrijk te werken aan een goede sensibilisering.

 • Folders en signalering van de maatregelen.  Vergeet ook niet bezoekers goed te informeren over de bedrijfsmaatregelen.
 • Organiseer een toolbox over de maatregelen en hoe de maatregelen moeten toegepast worden.  Wijs op het belang van de maatregelen.
 • Organiseer veiligheidsrondes met extra aandacht aan social distancing, mondmaskers en handhygiëne.  Praat met de mensen.

Vind je zelf dat je als bedrijf niet goed bezig bent en dat jullie medewerkers niet de juiste mindset hebben en de kwistig omgaan met de maatregelen, praat dan met ons.  CBTra wilt jullie hierbij adviseren.   Neem vrijblijvend contact met ons op.