10 tips om een stress-vrij leven te leiden

  1. Doe geen nutteloze werkjes en stel onnodige verplichtingen uit.

    Een mens denkt dikwijls dat hij bepaalde taken op zich moét nemen.  Maar is dat werkelijk zo?  Stel eens een takenlijst op van taken die je dagelijks doet.  Neem elke taak eens onder de loep en stel je de volgende vragen:

    1. Kan ik de taak aan iemand anders doorgeven?Wat gebeurt er als ik deze taak uitbesteed?

    2. Moet ik deze taak wel degelijk doen?Wat gebeurt er als ik de taak niet doe?

    3. Moet deze taak tegen de opgestelde deadline volbracht zijn?Wat gebeurt er als de taak later wordt volbracht?
      (Burn-out coaching / Burn-out preventie en stressmanagement (groeps/individueel))

  2. Luister naar de mensen en toon empathie.
    Oordeel niet te vlug over mensen.  Ga eens na waarom bepaalde personen reageren zoals ze reageren.  Probeer je eens in de plaats van de andere partij te stellen.  Zo kom je er misschien achter, waarom deze zo geëmotioneerd reageert.  Op het moment dat je iemand begrijpt, zal je zelf ook minder geëmotioneerd reageren.
    (Geweldloze communicatie / Assertiviteit en zelfvertrouwen (groeps/individueel) / Omgaan met moeilijke personen (groeps/individueel))

  3. Ga enkel met die mensen om die je energiepeil niet omlaag halen, de zogenaamde energievampieren
    Er zijn mensen die bij wijze van spreken de energie uit je lichaam zuigen.  Het zijn mensen die geen meerwaarde voor je vormen.  Het beste is dat je deze mensen op een respectvolle manier negeert en enkel voor het noodzakelijke omgang mee hebt.
    (Burn-out coaching / Burn-out preventie en stressmanagement (groeps/individueel))

  4. Zelfemphatie: Luister eens naar je eigen stemmetje
    Het is belangrijk om ook naar je zelf te luisteren alvorens je op te winden en meteen in een reactie te schieten, waarover je achteraf misschien wel spijt hebt.   Onderzoek bij jezelf wat je wensen zijn en welke gevoelens er aanwezig zijn.  Het is belangrijk om dit ook te communiceren naar de andere(n).  Het is de basis om assertief te zijn en op te komen voor je eigen behoeften en noden.
    (Geweldloze communicatie / Assertiviteit en zelfvertrouwen (groeps/individueel))

  5. Doe regelmatig ontspanningsoefeningen/meditatie (autogene training/mindfulness).
    Innerlijke rust is de basis.  Als je innerlijk niet rustig bent, dan voel je je niet goed in je vel. Je gaat ook minder helder denken, waardoor je vlugger verkeerde en ondoordachte beslissingen gaat nemen.  Hierdoor gaat je zelfvertrouwen dalen.  Door ontspanningsoefeningen op regelmatige basis te doen, krijg je meer vaardigheid om beter om te gaan met stress.  Bij autogene training wordt dit systematisch opgebouwd.  Het leert je omgaan met je emoties om zo meer controle te krijgen.
    (Autogene training ontspanningstraining / Mindfulness training)

  6. Hou een lijstje bij van wat je stress geeft.
    Het is belangrijk om te weten wat je stress geeft.  Dat kan eenvoudig door het dagelijks op te schrijven in een soort van logboek.  Probeer achteraf ook eens na te gaan, hoe je beter kon reageren dan je hebt gedaan. 
    (Burn-out coaching / Burn-out preventie en stressmanagement (groeps/individueel))

  7. Stop met uitstellen.
    Er zijn taken die je nu eenmaal moet doen zoals strijken, grasmaaien en bepaalde professionele taken.  Verder kan je ook angsten hebben om bepaalde zaken te doen, zoals contacten leggen, formaliteiten regelen enz.  Hoe meer je uitstelt, hoe groter je mijdingsgedrag  gaat worden.  Uiteindelijk geraak je meer en meer gefrustreerd en kan je ook in problemen komen.  Je kan je laten begeleiden om stelselmatig dit mijdingsgedrag te overwinnen en zelfvertrouwen op te bouwen.
    (Burn-out coaching / Burn-out preventie en stressmanagement (groeps/individueel) / Assertiviteit en zelfvertrouwen (groeps/individueel))

  8. Leer uit je fouten.
    Als je weet dat je op iets fout gereageerd hebt of fout gehandeld hebt, ga dan na hoe je het beter had kunnen doen.  Herbeleef de fase en zie voor jezelf hoe je nog had kunnen reageren.  Hiermee zet je het proces in van bewustwording en stap je uit de automatische piloot van reageren. 
    (Burn-out coaching / Burn-out preventie en stressmanagement (groeps/individueel))

  9. Leer assertief zijn.
    Leer nee zeggen als je iets niet wilt doen en als je het al druk genoeg hebt.  Voel je niet verplicht om ja te zeggen.  Hiervoor bestaan technieken om de andere partij duidelijk te maken waarom je niet op hun wens kunt ingaan.  En leer ook ja zeggen en gun jezelf de mooie momenten.  Stop met jezelf weg te cijferen om de anderen te sparen.
    ( Assertiviteit en zelfvertrouwen (groeps/individueel) / coaching

  10. Zoek uit wat je graag doet en neem hier dagelijks/wekelijks de tijd voor.
    Kies voor “me”-time.  Het leven bestaat al genoeg uit verplichtingen.  Hierdoor vergeet je wat je eigenlijk zo leuk vond en wat je ontspant.  Ga na, wat je vroeger zo leuk vond en herontdek dit.   Voorzie de nodige tijd in je dag- of weekschema om dit in te plannen.  Dit houdt je work-life balance in evenwicht.
    (Burn-out coaching / Burn-out preventie en stressmanagement (groeps/individueel))