Ook voor KMO's loont een goed preventiebeleid

KMO's hebben dikwijls een negatief beeld van het nut van een goed preventiebeleid.  Het kost tijd, staat de productiviteit in de weg en is veel te omslachtig.  En toch, een preventiebeleid is niet enkel door de wet verplicht, maar brengt ook stuctuur en andere voordelen.

Ook voor KMO's is een preventiebeleid belangrijk.

Bij het maken van risicoanalyses en het opmaken van een globaal preventieplan (GPP), worden niet alleen de risico's aangepakt, maar ook verliezen.  Met verliezen bedoelen we niet de boekhoudkundige verliezen, maar wel het verlies van tijd.  Er komt heel wat meer structuur in de werkplaatsen en dit komt ten goede van het nutteloos verliezen van tijd.  Zo wordt de indeling van de werkplekken veel overzichtelijker en het zoeken van een werkstuk of arbeidsmiddel zal veel efficiënter gebeuren.  Maar ook de procesflow zal geoptimaliseerd worden, waardoor wachttijden en ongewenst oponthoud verminderd worden.  En dan nog te zwijgen over de tijdwinst door minder ongevallen. 

Maar ook zal er een omgeving voor de werkgever gecreëerd worden, waar werknemer zich veiliger en beter in zijn vel zal voelen.  Een werkplek met meer overzicht en orde prikkelt de motivatie en brengt stabiliteit in uw personeelsbestand. 

Neen, een goed preventiebeleid is niet alleen in orde met de wetgeving zijn en veiligheid brengen op de werkvloer, het is voor meer structuur zorgen in een omgeving waar uw personeel zich goed en veilig voelen.  En zijn dit niet toevallig de ideale ingrediënten zijn van efficiënter bedrijfsbeleid?

CBTra staat ondernemingen bij om hun preventiebeleid op punt te krijgen.  Heeft u vragen daarrond, twijfel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op.

Doe de quickscan/zelftest  "Welzijnsscan voor bedrijven":
Om u een eerste goede indruk te geven over de volledigheid van uw preventiebeleid, hebben wij een checklijst op basis van 25 vragen opgesteld.  Doe de test en zo zal u te weten komen in hoeverre u in orde bent met de wetgeving:

Gelieve er rekening mee te houden dat deze quickscan niet de hele welzijnswet dekt en enkel u een idee geeft over de toestand van uw preventiebeleid. Voor een grondige check, kan u steeds op ons beroep doen